KSV 720X432
Bild över Kalmarsundsverket

Ren luft på Kalmarsundsverket

Vi ska inte bara släppa ut rent vatten, utan även ren luft!

Kalmarsundsverket är ett viktigt samarbete och ett samverkansprojekt mellan flera stora aktörer bland annat Serneke och Kalmar Vatten.

Produktionsfasen pågår fram till årsskiftet 2025/26 och just nu har vi börjat dra igång monteringsfasen. Där jobbar vi med fyra olika material som är motståndskraftigt mot korrosion i olika grader; från galv (galvaniserad stålplåt), till Magnelis, rostfritt och plast (vilket klarar den tuffaste miljön med mycket svavelväte i reningsverket).

Anledningen till att vi har olika material är att vi har anpassat materialet efter omgivningsmiljön och på så sätt håller vi nere kostnaderna samtidigt som vi kan garantera funktion och hållbarhet.

För att omgivningen och Kalmarsundsverkets personal inte ska utsättas för de ämnen som luktar mest och som kan vara farliga i höga doser, är dessa utrymmen anslutna till ett luktreduceringssystem. Luften här går via specialfilter som tar hand om och bryter ner dessa ämnen. En annan lösning på detta kan också vara en hög skorsten, men regler för flygplats med mera gör att det inte fungerat här.

Vi har varit med från start och projekterat här på Kalmarsundsverket vilket gör att vi har god insyn och kan därmed göra ett riktigt bra jobb hela vägen.